ناقوس مرگ خاک در ایران/ خاک خوب رمز تولید محصول و امنیت غذایی/ نابودی ۳۰۰۰ هکتار اراضی کشاورزی در حوالی شش کلانشهر کشور/ هفت راهبرد برای دستیابی به خاک سالم
خبرگزاری کشاورزی ایران (ایانا) – وحید اسلامزاده:
به گفته علیمراد اکبری، معاون آب و خاک وزارت جهاد کشاورزی، نرخ متوسط فرسایش خاک در جهان پنج تا شش تن بر هکتار در سال است، این درحالی است که این رقم در ایران ۱۶,۷ تن بر هکتار است. فرسایش خاک ازجمله نگرانیهای عمده در حوزه کشاورزی و توسعه روستایی است. معنی اصلی لغت فرسایش عبارت از کاهش تدریجی مواد است. سطح زمین از زمان تشکیل تاکنون بهطور دائم در حال تغییر بوده است و مواد آن فرسایش مییابند. در واقع فرسایش، کاهش ضخامت لایه سطحی خاک به وسیله باد است. فرسایش فرآیندی است که در آن ذرات خاک توسط عوامل فرساینده از بستر اصلی خود جدا شده و توسط یکی از عوامل انتقالدهنده به مکان دیگری حمل میشود. در این میان، مقدار کل بارندگی و شدت آن نیز از دیگر عوامل طبیعی فرسایش هستند، اما اوضاع فرسایش خاک در کشور ما چگونه است؟ ایران کشوری با وسعت یک میلیون و ۶۴۸ هزار کیلومترمربع، که ۱۱ درصد این وسعت تحت کشاورزی، ۵۰ درصد چراگاههای دائمی، ۹درصد جنگلها و بیشه زارها و ۳۰ درصد را اراضی دیگر دربرگرفته است. از سوی دیگر، متوسط بارندگی در ایران ۲۴۰ میلیمتر است که کمتر از یک سوم متوسط بارندگی جهان است. طبق گزارش فائو یا سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد حدود ۳۶ درصد از کل زمینها و ۶۰ درصد از خاکهای کشاورزی در ایران در معرض فرسایش هستند. در این میان، عمده ترین دلیل فرسایش شدید خاک در ایران، از بین رفتن پوشش گیاهی است. این مسئله در مورد مراتع و بسیاری از اراضی جنگلی سواحل دریای خزر صادق است. میتوان گفت تقریباً در همه مراتع، چرای بیرویه باعث فرسایش خاک شده به طوری که تراکم دام در آنها دو تا شش برابر ظرفیت چرای موجود است. در چنین وضعیتی عجیب نیست که از سوی مقامهای مسئول در کشورمان بارها اعلام شده که فرسایش خاک در ایران چند برابر متوسط جهانی است، این اتفاق درحالی رخ داده است که خاک به عنوان یکی از مهم ترین عناصر کشاورزی، برای احیای مجدد به زمان طولانی نیاز دارد. معاون آب و خاک وزارت جهاد کشاورزی اعلام کرده است: در کشور بار سنگینی بر منابع آب و خاک و حتی ذخایر ژنتیکی وارد کرده ایم. نکته قابل تامل در جملات بعدی این مقام مسئول است که گفته از ۱۶۹ میلیون هکتار مساحت کشور ۵۱ میلیون هکتار قابل کشت است که به دلیل محدودیت منابع آب و دیگر مشکلات فقط ۱۸.۵ میلیون هکتار از آن در چرخه کشت قرار دارد.این مسایل بهانه گفت و گو با دکتر محمدحسن روزی طلب شد که در زیر از نظرتان میگذرد. او دارای دکترای خاک، عضو هیأت علمی و بازنشسته سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی است.
خاک جزء مهمی از منابع طبیعی است انسان وظیفه دارد آن را برای آیندگان حفظ کند. چالشهای انسان امروز برای حفظ این پدیده گرانبها چه چالشی وجود دارد؟ به ویژه از این منظر که در ایران تنها دو میلیارد دلار در سال خسارت فرسایش خاک است؟
جمعیت جهان در سال ۲۰۱۶ به حدود ۷,۵ میلیارد نفر رسید که حدود ۷۵۰ میلیون نفر آن در گرسنگی کامل به سر میبرند. جمعیت جهان در سال ۲۰۵۰ به حدود ۹ میلیارد نفر میرسد و تقاضا برای غذا، علوفه و مواد خام کشاورزی حدود ۷۰ درصد افزایش خواهد یافت. در سال ۱۳۹۵ جمعیت ایران به ۸۰ میلیون نفر رسیده است و موضوع تخریب محیط زیست و خاک، بحران آب، خشکسالی و تأمین امنیت غذایی جمعیت آینده کشور یکی از چالشهای بزرگ کشور است. منابع خاک در ایران در معرض فرسایش، شوری، کاهش مواد آلی، تخریب شرایط فیزیکی و افزایش انواع آلودگیها قرار دارند. تغییر کاربری اراضی کشاورزی نیز یکی از چالشهای مهم کشور است و هر ساله هزاران هکتار از اراضی حاصلخیز کشور که برای نیاز نسلهای آینده کشور ضروری است به مصارف غیر کشاورزی تبدیل میشود. “آدام اسمیت” پدر علم اقتصاد مدرن، درکتاب “ثروت و ملل” مینویسد: “منابع خاک، و این که مدیران و افراد جامعه چگونه با این منبع خدادادی رفتار کنند و مدیریت کنند، از عناصر و مؤلفههای مهم توسعه و بهبود سطح زندگی هر جامعهای است.”
همه دولتهای پیشرفته جهان حفظ و بهره برداری اصولی خاک را در اولویت توسعه اقتصادی و اجتماعی خود قرار دادهاند. در روی خاک فقیر، کشاورزان معمولا فقیر و کشاورزان دارای اراضی حاصلخیز معمولا دارای زندگی و درآمد خوبی هستند. در طول تاریخ نیز تمدنهای بزرگی در جهان بودهاند که در اثر استفاده غیر اصولی و تخریب خاکهای زراعی و حاصلخیز خود در فرایند شوری و فرسایش از بین رفتهاند. آنان دیگر نتوانستد غذای مورد نیاز جمعیت خود را تأمین کنند و به تدریج رو به زوال گذاشتند نظیر تمدن بین النهرین در عراق که گزارش شده شوری خاکهای زراعی به علت آبیاری بی رویه و فقدان زهکشی و بروز جنگهای مختلف، علت اساسی مهاجرت مردم و سقوط این تمدن برزگ حدود پنجهزار سال پیش بوده است.
خاک هم برای جامعه و انسان اهمیت دارد و هم برای پایداری طبیعت، یعنی با از بین بردن خاک هم طبیعت را از بین بردهایم و هم انسان و جامعه را. عمده ترین بهرههایی که خاک به انسان و جامعه و طبیعت میرساند کدام هستند؟
خاک به عنوان یک موهبت الهی نقش مهم و حیاتی در بقای انسان، گیاهان، حیوانات دارد و بدون خاک طبیعت به شکل موجود آن از بین میرود. برای همین است که از همان اول خاک در کنار آب، هوا و آتش مورد احترام ایرانیان باستان بوده است و در پاک نگه داشتن آن تلاش میکردند. اما خاک چه خدماتی به بشر میدهد؟ اغلب مردم به این پرسش مهم توجه نکرده باشند. با توجه به کمبود وقت خدمات خاک را در موارد زیر خلاصه میکنم:
– تولید محصولات مختلف و تأمین امنیت غذایی،
– تولید مواد اولیه پوشاک، چوب، و سایر نیازمندیهای بشر،
– چرخه عناصرغذایی و تغییر و تبدیل و ذخیره مواد،
– تنظیم هوا و تعادل بخشی به ترکیب گازهای جو زمین،
– توزیع، تنظیم جریان، تصفیه، و ذخیره سازی آب در طبیعت، و حفاظت کمی و کیفی آن،
– حمایت و حفاظت از تنوع زیستی در زیستبومها،
– دفن پسماندها، تصفیه آلاینده ها، فاضلاب ها و …،
– ذخیره کربن آتمسفر، کاهش گازهای گلخانهای،
– ذخیره و نگهداری بذر گیاهان و ذخایر ژنتیکی ارزشمند،
– تأمین نیازهای روحی – روانی و زیبایی شناختی انسان،
– کاربردهای عمرانی، صنعتی، داروسازی، تولید انرژی، و…
لازم است بدانیم که مساحت خاکهای قابل کشاورزی جهان بسیار محدود است و در حال حاضر فقط حدود ۱۰ درصد مساحت اراضی کره زمین به اراضی کشاورزی اختصاص دارد، ولی بیش از ۹۹ درصد غذا و سایر مایحتاج انسانها امروزه از طریق منابع خاک تولید میشوند. روند مصرف گوشت و لبنیات در کشورهای در حال توسعه نظیر چین، هند، برزیل رو به افزایش است و استفاده از بیوماس گیاهی برای تولید انرژی و نیازهای صنعتی افزایش یافته که باعث فشار بیشتر به منابع خاک محدود جهان شده است.
از طرف دیگر وسعت اراضی کشاورزی در بسیاری ازنقاط جهان از جمله ایران به علت فرآیندهای تخریب خاک (فرسایش، شوری و…) و گسترش مناطق مسکونی، توسعه صنایع و سایر کاربریها رو به کاهش است و اگر تا سال ۲۰۵۰ تغییر اساسی در افزایش بهره وری از منابع خاک موجود جهان به وجود نیاید، مساحتی معادل دو برابر کل اراضی کشاورزی کره زمین برای تولید مواد غذایی جمعیت جهان مورد نیاز است. وسعت اراضی کشور حدود ۱۶۵ میلیون هکتار است که فقط حدود ۱۸ میلیون هکتار در چرخه تولید محصولات کشاورزی قرار دارد و با توجه به محدودیت آب و شرایط خاک امکان توسعه اراضی کشاورزی در آینده وجود ندارد. به طوری که طبق آمار مرکز آمار ایران وسعت اراضی کشاورزی کشور (آبی، دیم و آیش) از حدود ۱۸,۵ میلیون هکتار در سالهای دور در سال ۱۳۹۴ به حدود ۱۶.۵ کاهش پیدا کرده است. یعنی حدود دو میلیون هکتار در طول۵۰ سال گذشته از اراضی زراعی و باغی کشور در اثر تبدیل به مناطق مسکونی، صنعتی و غیره کاسته شده است. متاسفانه آمار بروز و دقیقی از تبدیل سالانه اراضی کشاورزی کشور به سایر کاربریها موجود نیست. ولی مطالعه موردی در حوالی شش کلان شهر کشور توسط موسسه تحقیقات خاک و آب نشان میدهد که به طور متوسط هر سال حدود سههزار هکتار از اراضی کاملاً مناسب کشاورزی به صورت غیر قابل برگشت از چرخه ی تولید خارج شدهاند. این بررسی نشان میدهد که از سال ۱۳۳۴ تا ۱۳۸۰ حدود ۱۹۶۰۰۰ هکتار از حوالی ۶ کلان شهر تهران، کرج، تبریز، اهواز، شیراز و مشهد به علت تبدیل و تغییر کاربری از چرخه کشاورزی خارج شدهاند. میانگین این تغییر کاربری اراضی در اطراف این ۶ کلان شهر در طی این دوره (۴۶ سال) بالغ بر ۴۲۶۲ هکتار در سال بوده است. بدیهی است این میزان در سالهای اخیر افزایش قابل توجه و چشم گیری داشته است و ارقام آن بسیار نگرانکننده است.
طبق مطالعات، بیش از ۵۰ درصد خاکهای کشور دچار کمبود یک یا چند عنصر غذایی و بیش از ۸۰ درصد خاکهای کشور دارای ماده آلی کمی هستند که باعث کاهش حاصلخیزی آنان میشود.
جنگلتراشی در فرسایش خاک چه مقدار مؤثر بوده است و آیا در این رابطه آماری داریم؟
دراین رابطه متاسفانه آمار به روزی وجود ندارد. ولی نابودی مراتع و از بین بردن جنگلها اثر بسیار مخربی بر روی خاک دارد. اگر جنگلهای کم نظیر شمال کشور را از دست بدهیم، به علت شرایط خاص اقلیمی و کوهستانی بودن مناطق شمال کشور، تخریب و فرسایش خاک بسیار زیاد خواهد بود به طوری که در بسیاری از بخشهای شمال کشور سیلابهای عظیمی در فصول مختلف سال ایجاد خواهد شد، شهرهای بزرگ و کوچک در معرض تهدید و تخریت قرار خواهند گرفت، مسایل زیاد زیست محیطی بسیاری به وجود خواهد آمد و امکان زیست و حیات بسیار مشکل خواهد شد. مدیریت و بهره برداری پایدار خاک در شمال کشور برای ما بسیار حایز اهمیت است، به عنوان مثال مصرف زیاد کودهای شیمیایی به ویژه کودهای نیتروژنه به علت بارندگی زیاد منطقه و نزدیک بودن سفره آبهای زیرزمینی، مشکلات زیادی در ارتباط با آلودگی آب و سلامت انسان ایجاد خواهد کرد. به همین خاطر مسئله مدیریت خاک در شمال کشور چه از نظر حفظ جنگلها و چه از نظر تولید محصولات زراعی و باغی بسیار مهم است و باید در اولویت برنامههای دولت و استان قرار گیرد.
در منطقه زاگرس که جنگلها بسیار پراکنده هستند، از بین بردن این جنگلها مهم و حیاتی نیز باعث فرسایش شدید خاک میشود. اشارهای هم به موضوع ریزگردها کنم. ریزگردها و آلودگی هوا هم اکنون در ۱۴ استان کشور زندگی مردم را مختل کرده است. ظهور این ریزگردها عمدتاً به علت از بین رفتن پوشش گیاهی، خشکسالیهای اخیر، سدسازیهای بی رویه در کشورهای همسایه نظیر ترکیه و همچنین بروز جنگهای منطقهای و بی ثباتی در بعضی کشورها به وجود آمده است که متاسفانه منابع خاک را تخریب کرده و باعت خشک شدن تالابها و گسترش پدیده بیابان زایی شده و این ریزگردها را ایجاد کرده است. حل مسئله ریزگردها بلندمدت است و نیاز به همکاریهای منطقهای دارد که باید به آن بپردازیم.
محورهای اساسی افزایش تولیدات کشاورزی در قبل و بعد از انقلاب کدامها هستند؟
بهطور کلی محورهای اساسی برای افزایش تولیدات زراعی و باغی قبل و پس از پیروزی انقلات بر اساس فعالیتهای زیر بوده است:
– کشت ارقام اصلاح شده محصولات زراعی و باغی
– مکانیزاسیون کشاورزی
– مصرف کودهای شیمیایی و آفتکشها، و مصرف کودهای نیتروژنه
– توسعه اراضی آبی از طریق حفرچاه، احداث سدهای بزرگ و توسعه شبکههای آبیاری.
تجارب بهدستآمده ازانقلاب سبز در دهههای ۱۹۵۰ و ۱۹۶۵ و بعد ازآن در کشورهای در حال توسعه نشان میدهد که تاکید انتزاعی بر مکانیزاسیون کشاورزی، گسترش اراضی آبیاری، کشت ارقام پر محصول گیاهی، مصرف کودهای شیمیایی و سایر اقدامات بدون توجه مدیریت صحیح خاک و دیگر منابع طبیعی موجب افزایش مطلوب بهره وری در کشاورزی در بلند مدت نشده و حتی باعث تخریب شرایط محیط زیست شده است. طبق آمار وزارت جهاد کشاورزی کل تولید گندم آبی و عملکرد آن در ایران در سال ۱۳۷۷ تا ۱۳۹۵ بشرح زیر بوده است:
سال زراعی |
مساحت زیر کشت گندم آبی و دیم (میلیون هکتار) |
کل تولید (میلیون تن) |
عملکرد گندم آبی (تن در هکتار) |
۷۶-۷۷ |
۶,۱ |
۱۱,۹ |
۳,۴۲ |
۷۷-۷۸ |
۴,۷ |
۸,۶ |
۳,۱۹ |
۷۸-۷۹ |
۵,۱ |
۸,۱ |
۲,۷۸ |
۷۹-۸۰ |
۵,۵ |
۹,۴ |
۳,۰۵ |
۸۰-۸۱ |
۶,۲ |
۱۲,۴ |
۳,۵۸ |
۸۱-۸۲ |
۶,۴ |
۱۳,۴ |
۳,۶۲ |
۸۲-۸۳ |
۶,۶ |
۱۴,۵ |
۳,۸۲ |
۸۳-۸۴ |
۶,۹ |
۱۴,۳ |
۳,۷۸ |
۸۴-۸۵ |
۶,۸ |
۱۴,۶ |
۳,۷۴ |
۸۵-۸۶ |
۷,۰ |
۱۵,۸ |
۳,۸۰ |
۸۶-۸۷ |
۵,۳ |
۷,۰ |
۲,۳۹ |
۸۷-۸۸ |
۶,۶ |
۱۲,۱ |
۳,۳۱ |
۸۸-۸۹ |
۶,۴۹ |
۱۲,۱ |
۳,۳۱ |
۸۹-۹۰ |
۶,۳۱ |
۸,۷ |
۲,۵۰ |
۹۰-۹۱ |
۶,۳۹ |
۸,۸ |
۲,۵۳ |
۹۱-۹۲ |
۶,۴ |
۹,۳ |
۲,۶۷ |
۹۲- ۹۳ |
۶,۰۶ |
۱۰,۶ |
۳,۱۴ |
۹۳ – ۹۴ |
۶,۲۱ |
۱۱,۵ |
۳,۴۱ |
همانطوری که ملاحظه میکنید در سالهای ۱۳۷۷ الی ۱۳۹۲ با کاهش متوسط عملکرد گندم آبی در کشور مواجه بوده ایم. مقایسه متوسط عملکرد گندم آبی کشور طی سالهای ۱۳۷۷ الی ۱۳۹۲ نشان میدهد که عملکرد گندم آبی در ۱۵ سال گذشته کاهش یافته و از متوسط ۳,۲ تن در هکتار برای ۵ سال اول (۱۳۷۷ الی ۱۳۸۲) و ۳.۷۵ تن در هکتار ۵ سال دوم (۱۳۸۲ الی ۱۳۸۶) به متوسط ۲.۷۷ تن در هکتار برای ۵ سال ۱۳۸۸ الی ۱۳۹۲ کاهش یافته است . ولی در دو سال ۹۳ الی ۹۴ عملکرد گندم آبی رو به افزایش بوده است و متوسط عملکرد گندم در این دو سال به ۳.۲۸ تن در هکتار رسیده است که هنوز به متوسط ۳.۷۵ تن سالهای (۱۳۸۲ الی ۱۳۸۶) نرسیده است. خوشبختانه در سال جاری ۱۳۹۵ عملکرد گندم آبی افزایش خوبی داشته است ولی ضرورت دارد این افزایش عملکرد در یک دوره بلند مدت (۵ سال یا بیشتر) با توجه به شرایط مختلف اقلیمی رصد و ارزیابی شود.
متوسط عملکرد و یا بهره وری تولید گندم آبی به عوامل مختلف نظیر مدیریت آب، میزان مصرف کودهای شیمیایی و آلی، مبارزه با آفات و علفهای هرز، میزان استفاده از بذور اصلاح شده، روش کشت و کار و غیره بستگی دارد. کاهش تدریجی کیفیت خاکهای زراعی کشور، به ویژه کاهش میزان مواد آلی، نقش اساسی و محدود کنندهای در عملکرد گندم و سایر محصولات زراعی و باغی دارد.
مطالعه موسسه تحقیقات خاک و آب نشان میدهد که میزان کربن آلی خاک در ۲۰۲ مزرعه واقع در ۱۸ شهرستان استان رضوی ارتباط بسیار زیادی با عملکرد گندم آبی در این مزارع داشته است. در خاکهایی که میزان کربن آلی آنها حدود ۱,۳ درصد (حدود ۲.۳ درصد ماده آلی) است، عملکرد گندم به متوسط حدود شش تن دانه در هکتار ولی در خاکهایی که کربن آلی آنها در حدود ۰.۵ درصد (حدود ۰.۸ در صد ماده آلی) است، میزان متوسط تولید گندم آبی حدود ۳ تا ۴ تن دانه در هکتار بوده است. نتیجه این مطالعه با متوسط عملکرد گندم آبی کشور با توجه به پایین بودن مواد آلی در خاکها (۰.۵ تا ۰.۸ در صد) هماهنگی کامل دارد. در واقع رمز موفقیت افزایش تولید محصولات کشاورزی به کیفیت خاک بستگی دارد و امکان جایگزینی آن بسیار گران و در یسیاری موارد مقدور نیست.
استفاده ناصحیح و یا صحیح از خاک چه تأثیری بر آب و هوای جهانی دارد؟
خاک به عنوان منبع بزرگی برای آزادسازی (Source) و یا جذب و تثبیت (Sink) گاز اکسید کربن نقش بسیار بارزی روی تغییر آب و هوا در جهان دارد. میزان کربن موجود در خاک دو برابر میزان آن درکل اتمسفر کره زمین است. دو گاز متان و اکسید نیتروژن (Nitrous Oxide ) که از شالیزارها، اراضی ماندابی و یا خاکهای مناطق سرد قطبی (Permafrost ) متصاعد میشوند از عوامل مهم در تغییر آب و هوا در سطح جهان به شمار میروند. کاهش سطح جنگلهای جهان و پوشش گیاهی خاک باعث کاهش ترسیب کربن (Carbon Sequestration) در خاک میشود و روند گرم شده کره زمین را تسریع خواهد کرد.
مجمع عمومی سازمان ملل متحد پنج دسامبر را روز جهانی خاک و سال ۲۰۱۵ را سال خاک نامگذاری کرده و از همه دولتها و مردم جهان خواسته در مورد حفظ، مدیریت و بهره برداری پایدار از منابع خاک کوشا باشند. دهه ۲۰۱۶ – ۲۰۲۵ نیز دهه خاک نام گذاری شده است. متاسفانه هنوز اقدام عملی و موثری علی رغم توصیه سازمان ملل متحد و سازمانهای داخلی برای حفاظت و مدیریت خاکهای کشور به عمل نیامده است و روند شوم تخریب خاک به شدت ادامه دارد.
در کشور ما برای حفاظت از خاک به عنوان یکی از منابع مهم طبیعی چه کارهایی شده است؟ شما به عنوان یکی از محققین و تئوریسینهای مهم در زمینه خاک و محافظت از آن چه پیشنهاد و راه کاری دارید؟
به منظور حفظ محیط زیست، چرخه طبیعی و کیفیت منابع آب، تأمین امنیت غذایی و سلامت جامعه و نیاز نسلهای آینده کشور، باید حفظ و بهره برداری صحیح منابع خاک در اولویت برنامه ریزی قرار گیرد. نکات اساسی و راهبردهای کلان از نظر من برای مدیریت خاک در ایران که باید مورد توجه مجلس شورای اسلامی و دولت قرار گیرد به شرح زیر است:
۱- تدوین و اجرای یک سیاست ملی و تصویب قانون جامع برای حفاظت، بهره برداری پایدار و مدیریت منابع خاک کشور.
۲- افزایش آگاهی و درک مدیران و برنامه ریزان کشور به نقش مهم خاک در افزیش تولید محصولات کشاورزی، سلامت غذا، افزایش بهره وری آب و حفظ محیط زیست.
۳- مدیریت صحیح خاک و سایر منابع طبیعی از جمله آب باید در راس برنامههای دولت و وزراتخانههای ذی ربط قرارگیرد و ضرورت دارد کیفیت و وضعیت منابع خاکهای کشور به طور مستمر و دورهای پایش و ارزیابی شود.
۴- تصویب قوانین لازم برای جلوگیری از تبدیل و یا تخریب اراضی کشاورزی کشور بسیار مهم است و نباید روند موجود ادامه یابد.
۵- بازنگری اساسی در تربیت نیروی انسانی رشتههای خاک، آب، منابع طبیعی و محیط زیست در دانشگاههای کشور برای تربیت نیروی متخصص با نگرش و دیدگاه جامع و تلفیقی در مورد آب، خاک، محیط زیست و سایر منابع طبیعی بسیار مهم و ضروری است .در این مورد لازم است پیوند و انسجام نهادینهای بین دانشگاهها و موسسات پژوهشی در سطح ملی و استانی بوجود آید و تعداد فارغ التحصیلان در سطوح مختلف تحصیلی (کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری) متناسب با نیاز کشور باشد.
۶- بازنگری و ایجاد یک نظام اجرایی ترویجی پویا و توانمند در سطح ملی و استانی برای انتقال دانش و فناوریهای مناسب و جدید به کشاورزان و کلیه بهره برداران خاک.
۷- ضرورت مشارکت کشاورزان و سایر ذی نفعان و نهادهای مدنی و غیر دولتی در اولویت گذاری و برنامه ریزی در امور اجرایی، پژوهشی و ترویجی مرتبط به خاک./